Piškotki in zasebnost

PIŠKOTKI IN ZASEBNOST

KAJ SO PIŠKOTKI IN ZAKAJ SO POTREBNI?

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da se z novo zakonodajo (ZEKom-1) spreminja način obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Piškotek je kratko besedilo, ki ga spletna stran ob vašem obisku pošlje brskalniku. Tako vas spletna stran prepozna, si z njim zapomni podatke o vašem obisku in vam omogoči prijazno ter enostavnejšo spletno storitev. S pomočjo piškotkov prilagajamo vsebino na naši spletni strani, si zapomnimo vaše preference in beležimo obisk naše spletne trgovine. Brskanje po naši spletni trgovini je s piškotki prijetnejše, hitrejše in predvsem učinkovitejše.

Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa učinkovitejše in prijaznejše. Piškotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglaševalske namene, kar pa želi zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 preprečiti.

Podrobnejše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku informacijske pooblaščenke.

POZNAMO VEČ RAZLIČNIH PIŠKOTKOV:

+ začasni ali sejni piškotki, ki so aktivni omejen čas, to je od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik in do trenutka, ko zaključi sejo, nato se trajno izbriše

+ trajni piškotki ostanejo shranjeni tudi ko uporabnik zaključi sejo in zapre brskalnik

+ lastni piškotki so lahko začasni in trajni – spletna mesta ga po navadi uporabljajo za shranjevanje informacij o uporabniku, njegovih navadah, spletna mesta jih uporabljajo ob vsakem obisku uporabnika

+ drugi piškotki izvirajo iz drugih, sorodnih ali partnerskih spletnih mest. Tretje strani jih po navadi uporabljajo za zbiranje podatkov o uporabnikih za različne namene, kot je npr. oglaševanje, analitiko ipd.

KATERE PIŠKOTKE UPORABLJAMO NA NAŠEM SPLETNEM MESTU?

Ime piškotka Opis
Facebook Connect, Facebook Social Plugins datr, lu, c_user, csm, fr, s, xs, p, presence, x-src, act Piškotke nastavi orodje družbenega omrežja Facebook, omogočajo pa integracijo vtičnika Facebook znotraj spletnih strani. Trajanje 1 leto.
Google + 1 in Google Maps __utma … __utmz, SC, _ga, PREF, SNID, NID, GoogleAccountsLocale_session, AnalyticsUserLocale, GAPS, GALX, test_cookies Piškotki omogočajo prikaz G+ in Google zemljevidov ter njunih ključnih funkcionalnosti. Brez piškotkov ključne funkcionalnosti zemljevida ne bi delovale (npr. povezave med vozlišči, lokacija eduroam dostopovnih točk). Tudi vpis v G+ račun ne bi bil mogoč. Trajanje teh piškotkov je različno, najdaljše do 2 leti.
WordPress Login wordpress_[hash]
wordpress_logged_in_[hash]
wordpress_test_[hash]
wordpress_test_cookie
WordPress je sistem za urejanje vsebine (CMS), ki poganja to stran. Ob prijavi v sistem se ustvarijo piškotki za seje prijavljenih uporabnikov. Piškotki so nujnu za ustrezno delovanje sistema. Vaši podatki so anonimni. Ti piškotki se uporabljajo za seje prijavljenih uporabnikov. Če nimate pravic za urejanje, vam tega piškotka ne naložimo. Ti piškotki imajo kratko veljavnost.

ONEMOGOČANJE PIŠKOTKOV

Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:

+ Chrome
+ Firefox
+ Internet Explorer 9
+ Internet Explorer 7 in 8
+ Opera (stran v angleškem jeziku)
+ Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene.